Gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder is meestal een zelfstandige ondernemer die het recht heeft om mensen op te roepen voor een rechtszaak en vonnissen ten uitvoer te brengen, daarnaast mag een gerechtsdeurwaarder ook dagvaarden, aktes opmaken (net zoals een notaris) en officiële stukken tekenen. Een gerechtsdeurwaarder is verantwoordelijk voor het dagvaarden van iemand, hierin geeft de deurwaarder aan een gerechtelijk proces te starten. Een gerechtsdeurwaarder is ook bevoegd om over te gaan op eventuele executieverkoop op het moment dat er na het trekken van het vonnis nog steeds niet wordt betaald.

De meeste gerechtsdeurwaarders zijn zelfstandige ondernemers die naast het uitvoeren van de werkzaamheden als gerechtsdeurwaarder ook de eigenaar zijn van een incassobureau of een juridisch adviespunt. De meeste incassobureaus hebben een gerechtsdeurwaarder in dienst die een zaak eventueel juridisch af kan handelen op het moment dat het niet lukt om de betaling te verkrijgen volgens de basisprocedure. Een gerechtsdeurwaarder kan u dan ook vaak helpen met uw incassowerkzaamheden, het geven van juridisch advies en het opstellen van algemene voorwaarden voor uw bedrijf.

U kunt niet zomaar een gerechtsdeurwaarder worden, er zijn namelijk heel wat voorwaarden verbonden aan het worden van een gerechtsdeurwaarder. De vereisten in België zijn bijvoorbeeld dat een gerechtsdeurwaarder benoemd moet worden door de koning, daarnaast moet deze ook minimaal 25 jaar oud zijn, een diploma als doctor hebben, een getuigschrift van goed zedelijk gedrag kunnen tonen en een stage te hebben gedaan als gerechtsdeurwaarder. In Nederland moeten gerechtsdeurwaarders ook zijn aangesloten bij het KBVG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders), als gerechtsdeurwaarder kunt u op deze website dan ook het laatste nieuws vinden voor de bedrijfstak. Als gerechtsdeurwaarder is het toegestaan om naast uw deurwaarderwerkzaamheden ook andere werkzaamheden uit te voeren op het moment dat u een zelfstandige ondernemer bent. Zoals u kunt zien moet u dus aan aardig wat voorwaarden voldoen om een deze functie uit te kunnen oefenen.

Bereken incassokosten

%